fbpx

Jaka czekolada pasuje do kawy?

Jaka czekolada pasuje do kawy?

Poranna lub popołudniowa kawa uzupełniona czymś słodki, co będzie idealnie współgrało to przepis na perfekcyjną chwilę. Przy kubku lub filiżance kawy często mamy ochotę na dopełnienie intensywności napoju odrobiną cukru. Najczęściej w nasze ręce wpada cukierek lu batonik odnaleziony w głębiach szafek, ale gdyby tak wybrać prawdziwą czekoladę lub pralinę pełną smaku?

Do jakiej kawy wybrać czekoladę?

Czekolada tak naprawdę osłodzi nam każdą chwilę z kawą. Perfekcyjnie podkreśli moc espresso oraz doda słodyczy cappuccino. Warto odnieść się natomiast do nut smakowych, jakimi charakteryzują się wybrane przez nas ziarna. W zależności od pochodzenia kawy będą się one znacząco różnić. Jedne ziarna mają słodkie nuty wręcz czekoladowe i orzechowe, a inne kwiatowe i nawet herbaciane. Aby spełnić swoje oczekiwania, warto bliżej poznać ziarna, na jakie się decydujemy. Jeśli kawa ma słodsze nuty, powinno sięgnąć się po słodycze o bardziej wyrafinowanym smaku, w przypadku nut gorzkich po typowo deserowe. Czekolada podkreśli smak szlachetnej kawy, dlatego by rozkoszować się słodkim popołudniem, powinno wybierać się ziarna o sprawdzonym pochodzenia z palarni. 

Kawa Brazylia Santos Cerrado

Kawa Indie Arabica Plantation A

Zestaw prezentowy z kawą

Jakie słodycze do kawy?

Jeśli nie macie ochoty na typowe ciasto do kawy, ale wciąż marzy się Wam coś słodkiego, to warto wybrać wyjątkowe słodkości, które powstają z wysokiej jakości składników. Do wyboru w naszym Chocolatier macie praliny, trufle i wiele wspaniałych czekolad oraz orzechy i owoce w czekoladzie. Idealnie na kawowe popołudnie sprawdzą się czekolady inspirowane Deserami Świata, takimi jak Creme Brulee, czy Lemon Tart. To desery zamknięte w tabliczkach czekolady, które przypomną Wam ukochane smaki. Ponadto doskonałym dodatkiem do kawy będą czekolady z linii Kwiaty i Zioła. Dla kochających czekoladki idealnie sprawdzą się zestawy pralin i trufli, jak te z kolekcji egzotycznej, kawowej lub orzechowej. Osoby, które lubią sobie pochrupać przy kawie małe przekąski, będą zachwycone naszą nowością, czyli orzechami i owocami w czekoladzie. Marcepan w czekoladzie deserowej, migdały w białej czekoladzie i cynamonie, migdały w gorzkiej czekoladzie, orzechy laskowe w mlecznej czekoladzie oraz rodzynki w białej czekoladzie z truskawką to małe słodkości idealne do filiżanki kawy. 

Kawa, aby była dobra, powinna pochodzić z palarni, wtedy mamy pewność, że ziarna są świeże i możemy poznać ich nuty smakowe oraz pochodzenie. Ziarna kawy znajdziecie w naszym Chocolatier tak samo, jak wszelkie słodkości, którymi chcecie podkreślić jej smak lub po prostu spędzić przy połączeniu kawy i czekolady miłe popołudnie. Postawcie na jakość, aby cieszyć się niezapomnianymi smakami i przeżyciami. 

Czekolada gorzka 70,4% z kwiatem słonecznika i miętą

Makowiec – Czekolada mleczna z makiem, rodzynkami i skórką pomarańczową

Kolekcja trufli

Rate this post